Megközelítés:
Javasolt útvonal:  

Hasonló tulajdonságokkal rendelkező további termékeink

További Extol termékek: Extol Fúrókalapács, vésőkalapács

Termékleírás
ÁramforrásHálózat

Hibát talált a leírásban vagy az adatlapon? Jelezze nekünk!

 
Extol Ütvefúró és vésőgép, pneumatikus, 1250 W, 4J, SDS Plus:

Hálózati feszültség: 230 V ~ 50 Hz
Max. teljesítmény: 1250 W
SDS Plus tokmány + hagyományos tokmány kulccsal
üresjárati fordulatszám fúrás: 800 ford. /perc
ütésszám: 3900 /perc
ütéserő: 4 J
három funkció:  fúrás, ütvefúrás, vésés
rezgéscsillapított főmarkolat
Fúrás+ütvefúrás 75%, vésés 25%!
max. fúró átmérő: acél 13 mm / beton 32 mm/ fa 40mm
műanyag kofferban, SDS Plus tartozékokkal: 3 db beton fúró (8-10-12 mm) és 2 db vésőhegy (lapos- és spiccvéső),
tömeg: 5,0 kg
1 ÉV GARANCIA

Extol pneumatikus fúrókalapács működése
légdugattyú
Az Extol fúrókalapács a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus azaz légdugattyús ütőmű állítja elő a forgástól függetlenül. A légdugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, a fúrószár tengelyirányban szabadon elmozdulhat, így a pneumatikus ütőmű energiája közvetlenül a fúrószárnak adódik át, és nem a tokmánynak, ez tovább növeli a fúrás ütési energiáját.
SDS tokmány
Az Extol kalapácsok sohasem a hagyományos, vagy gyorsbefogó tokmánnyal, hanem SDS befogással készülnek. Az SDS szerszámbefogásnak a lényege, hogy nem oldalról fogja meg a fúrószárat, hanem csak pontosan megvezeti, miközben a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat és a hornyok segítségével biztosítja a forgatónyomaték átadását.
Pneumatikus fúró- és vésőkalapács jellemzői
Az Extol fúrókalapács az ütvefúró géppel ellentétben betonfúrásra lett tervezve.  Kalapácsfúró alatt a pneumatikus ütvefúró gépet szoktunk érteni.
ütőenergia
Az ütési energiát J (joule) ?al jelöljük. Minél nagyobb ez az érték, annál erősebb a fúrókalapács, lényeg az ütőenergia. A betonfúrásnál - habár úgy hívjuk - a betont nem lehet fúrni, csak repeszteni nagy erejű ütésekkel. A fogásnak a pneumatikus fúrókalapács esetében ?majdnem? csak az a szerepe, hogy a fúrószár kihozza a törmeléket a fúrt lyukból. A fúrókalapácsnak a konstrukciója miatt az ütvefúró géphez képest sokkal nagyobb az ütési energiája, miközben a fordulatszám alacsony, betonfúrásra ez az ideális.
A légdugattyús megoldással az ütő funkció a forgástól független, így az ütések száma és energiája nem függ a forgástól. A fúrókalapács ütőműjének nem kell az egész tokmányt mozgatnia, csak a fúrószár végét "kalapálja", így a teljes ütési energia a fúrószáron hasznosul. A fúrókalapács kitűnően fúrja a betont mert az alacsony fordulatszámon a csigafúró keményfém hegye nem ég el, nem lágyul ki, viszont a kis fordulatszám ellenére igen nagy az ütőmű ütési energiája, ami hatékonnyá teszi a fúrást. Az ütési energia egy 2,5 kg-os fúrókalapács esetében 2,5 joule felett már jónak mondható, 4 kg-os fúrókalapácsnál ez az érték 4-6 joule.
SDS szerszámbefogás
Az Extol pneumatikus fúrókalapácson SDS tokmányt találunk. Ez egy olyan tokmány amiben a fúró elmozdulhat 3-5cm-t tengelyirányban. t  A fúrókalapács nagyságától függően ez lehet SDS-Plus (ez a kisebb fúrókalapács tokmánya) és nagyobb (5kg-os szerszámgép súlytól felfele) SDS-Max befogású. A kalapácsfúró sohasem a hagyományos, vagy gyorsbefogó tokmánnyal, hanem sds befogású tokmánnyal készül. Ha a forgást kikapcsoljuk, és az sds tokmányba vésőszárat fogva a fúrókalapács vésőkalapácsként működik. A reteszelő gyűrű hátrahúzásával a szerszámcsere gyors és egyszerű.
teljesítmény
Az Extol pneumatikus fúrókalapács elektromos teljesítménye elhanyagolható tulajdonság. Nem kell túlságosan nagy teljesítmény, a pneumatikus fúrókalapács már 4-500 W-os motorral is igen hatékony betonfúráshoz, még egy közepes, pl. 13mm-es fúróátmérőknél is. Egy olcsó fúrókalapács is alkalmasabb a betonfúrásra a pneumatikus ütőmű miatt, mint egy kiváló minőségű ütvefúró. Ez kis fordulatszámon is nagy ütési energiát jelent, tehát nagy fúrási teljesítményt betonban. Kis fordulaton a fúró nem forrósodik fel, a keményfém lapka nem olvad ki, jelentősen megnő az élettartam.
Fúrókalapács használata betonban
fúrás
Hogyan lesz hatékony a betonfúrás? A fúrókalapácsot ne nyomjuk erővel fúrás közbenmert ezzel leszorítjuk az ütőművet és ezzel gyakorlatilag kiiktatjuk az ütőenergiát. Ilyenkor a fúrókalapács hagyományos fúróként kezd működni. A fúrókalapácsot csak támasszuk a falnak, hogy az ütőmű szabadon működhessen.
vésés
Az Extol fúró és vésőkalapács forgása kikapcsolható, és több helyzetben reteszelhető. Ez a beállítás lehetővé teszi a kisebb és közepes vésési munkákat attól függően, hogy mekkora a fúró és vésőkalapács. (A vésőkalapács csak vésésre használható, a fúró és vésőkalapáccsal már fúrhatunk é véshetünk is. ) A fúró és vésőkalapács nem használható hosszú távon csak vésésre. ( Ez a pneumatikus fúrógép egy olyan pneumatikus fúrókalapács, ami vésési funkcióval van kiegészítve. ) Általában a gyártók azt mondják, hogy egy munka során 30% vésés és 70% fúrás a legmagasabb vésési arány. Csak a vésőkalapácsot használjuk hosszú távon vésésre.
Milyen fúrószárat használjak?
Betonfúrásra a keményfém-lapkás fúrófej alkalmas, amelyeknek tompa, de igen kemény éle van. A fa illetve fémfúrók beton fúrásához nem jók, mert élük pillanatok alatt használhatatlanul elkopna a betonban. A fúrókalapács esetében is célszerű kisebb fúróátmérővel előfúrnunk, majd 2-3 mm-es lépésekkel haladnunk. Ezzel a módszerrel meghosszabbítjuk a betonfúróink élettartamát.
Akár az ütvefúró gépnél, itt is a betonvassal és a nagyobb kavicsokkal a fúrókalapácsnak is meggyűlik a baja. A kavicsot előbb utóbb a nagy ütési energia összetöri, de a betonvas tönkreteszi a fúróhegyet. Létezik olyan SDS befogású három, illetve négyélű fúrószár, aminek nem okoz gondot a betonvas. Ha ilyenünk nincs és nem lehet egy új furattal elkerülni a vasat, akkor HSS-G fémfúróval kell kifúrnunk, természetesen kikapcsolt ütőművel.
Kisebb furatokhoz, úgy 13mm-ig nincs szükség nagy teljesítményű fúrógépre, 6-800 W-os fúrókalapács ütési energiája megfelelő lesz, a nagyobb átmérők fúrásánál nagyobb teljesítményű, SDS-Max befogású fúró és vésőkalapácsot használjunk. Nagy furatátmérőknél az iparban a rezgésmentes, gyémántszerszámos technológiát használják. A fúrást gyémántszemcsés koronafúróval végzik, ütés nélkül. A gyémántszemcsés koronafúró a betonban előforduló vasalást is elforgácsolja. A precíz, pontos fúrás miatt utólagos javításra nincs szükség. Minimális a porképződés.
A gyémántszemcsés koronafúrónak van barkács kategóriájú eszköze is. A gyémántszemcsés csőfúró segítségével lyukat fúrhatunk a legkeményebb járólapba, betonba.
Fúrókalapács használata téglában, ytongban
Ugyan úgy járjunk el, mint a betonfúrás esetén, hagyjuk bekapcsolva az ütve fúrást, és fúrjunk.
Fúrókalapács használata fémben, fában
Az Extol fúrókalapács SDS tokmányába kiegészítő tokmány fogható, így használhatunk hozzá sima fém és fafúrókat is. Ebben az esetben a fúrónak lesz egy kis lógása oldalirányban a az SDS szerszámbefogás miatt, amit a fúrásnál bele kell kalkulálni. Van olyan fúrókalapács - ilyen pld. a 800W-os Extol Craft, amely cserélhető tokmányos fúrókalapács.
Az Extol ütvefúrók, fúrókalapácsok és kiegészítőik kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.
És vigyázzunk, ha profi, nagy erejű fúrókalapácsot használunk! :))
Vélemények
Kérdezz felelek

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.

^